Projecte nüshu

Hola! Sóc la Gemma.

La persona que està darrere de nüshu fent totes les tasques de manera totalment artesanal.

Des de triar les teles, fins a empaquetar el teu producte, triar la millor materia prima, passant per tallar, cosir, resoldre els dubtes de clients, dissenyar, planxar, fer el packaging, posar botons, parlar amb proveïdors, fer les fotos, imprimir, gestionar els enviaments, fer els números cada trimestre, ….

Filla de Barcelona i maresmenca d’adopció vaig néixer a pocs dies de començar la primavera del 1988, i des de petita m’han apassionat les manualitats i l’artesania. Em passava les hores lliures experimentant amb nous materials, amb fils, amb ceres, amb coles, amb troncs, amb petxines, amb abaloris,… I al créixer vaig decidir que faria el batxillerat artístic. Seguidament vaig fer el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Estampació i Tintatges Artístics.

Néta d’àvies cosidores, una d’elles la bordadora d’un poblet molt petit de La Rioja, i amb moltes màquines de cosir al meu entorn al llarg de la meva vida, no vaig poder estar-me de provar aquells sorollosos aparells que convertien retalls de roba en precioses obres d’art. I és així com em vaig anar introduint, de manera autodidacta al món de la costura. La curiositat i les ganes d’aprendre més i més, em van fer aconseguir la meva primera màquina de cosir! I amb ella passava hores i hores: amb emprenyades quan no aconseguia el que em proposava, amb nits fins les tantes experimentant, amb dolors d’esquena, amb viatges a la merceria, i sobretot amb una il·lusió inexplicable quan m’agradaven els resultats.

Gemma de nüshu amb la màquina de cosir

El que va començar sent una costura creativa, on feia faldilles, carteres, bosses, disfresses, tabaqueres, i coses que em sorgien fruit de la meva necessitat, poc a poc i amb les ganes d’un món sense residus, es van anar convertint en productes cada cop més en la línia de la sostenibilitat i el residu zero. 

On gràcies al projecte de nüshu he pogut arribar més lluny i accedir a les vostres llars perquè totes juntes puguem fer el canvi que el planeta necessita.

Què vol dir nüshu?

Nüshū, traduït literalment significa “Escriptura de dones”, és un sistema d’escriptura sil·làbic que utilitzaven les dones al sud de la Xina.
.
A l’antiga Hunan, l’ensenyament del Nan Shu (escriptura d’homes) era prohibit per a elles. Aquella societat només permetia llegir i escriure en públic als homes. Bon intent per tenir-les castrades, desinformades i submises, però no ho van aconseguir!
.
Elles van crear Nü Shu i el feien servir en secret per comunicar-se i traspassar-se la informació.
Aprenien l’idioma de mares a filles, i dibuixaven els caràcters brodats en llençols, ventalls, mocadors, marcs decoratius, …
.
La llengua nushu existia des del segle III de la nostra era, però després de la Revolució Xina, les dones van tenir accés a l’educació i el Nü Shu va caure en desús.
El 23 de setembre de 2004 va morir Yang Huanyi, amb 98 anys, l’última persona que el parlava.
..
La marca @nushu_artesania, vol reprendre aquesta sororitat, aquest “comunicar-nos” entre nosaltres des d’allò més profund, i compartir coneixements i vivències.
Trencant el silenci que a alguns tant els interessa, fent sentir la nostra veu, i transmetent la informació a futures generacions i a les dones que ens envolten. Estimular i compartir la saviesa femenina que portem dins, i que les nostres avantpassades van posseir i ens han regalat.

Subscriu-te a la newsletter

Per mantenir-te informat/da i rebre notícies i ofertes

La teva cistella
0
WhatsApp